Startsida Traktorer Entreprenadmaskiner Lastbilar Skogsmaskiner Övriga maskiner Sjötorps Motorsamling SMS Kördag Köp & Sälj Info Bilder&Filmer Länkar

 

 

Sjötorps Motorsamling SMS

 

_mg_1269

 

 

Sjötorps Motorsamling, även förkortad SMS är en förening som bildades för ca:16 år sedan. Denna förening har genom åren anförskaffat och renoverat upp ett femtiotal motorer med marin anknytning. Allt från stora båtmotorer av tändkuletyp till små bensindrivna utombordsmotorer.

Allt började för drygt 20år sedan då två motorintresserade "gubbar" fick tag i en Säffle Tändkulemotor. Renoveringen av denna motor gav mersmak och snart hade man 6 stycken tändkulemotorer i sin ägo. Man bildade då Föreningen SMS och medlemsantalet började växa. En lämplig lokal i Sjötorps Båtvarvs lokaler invid Göta Kanal hyrdes av Kanalbolaget. Där kunde man började visa upp sin alltmer växande samling.

Två gånger per år så hade man så kallad Kördag där ett antal motorer startades upp och visades för allmänheten.

Genom åren så växte medlemsantalet och nu år 2010 är man ca: 120 stycken. Under 2009 fick föreningen veta att man inte längre fick hyra den lokal dom hade haft i så många år. Kanalbolaget ville använda lokalen till cykeluthyrning i stället, men man lovade SMS att dom skulle få hyra en mindre lokal i närheten. Detta blev ju såklart ett dråpslag för medlemmarna i SMS. För vad skulle nu hända med alla motorerna i samlingen???

Det var under det skedet som min Farfar, Ove Gullberg, medlem och en av grundarna till SMS, kontaktade mig. Dom var i akut behov av magasinering av minst hälften av motorerna.

Farfar visste ju att jag har mitt egna museum, och en plan på hur allt skulle lösas började ta form.

Men så strax före jul fick SMS reda på att hyran för den mycket mindre lokalen skulle bli väldigt hög, samt att Kanalbolaget ställde flera krav som visade sig vara svåra att klara av. Till slut insåg medlemmarna i SMS att man nu stod helt utan lokaler till sin fina samling av marina motorer. En sorgsen stämning lade sig över föreningen, som blev tvingade att tömma lokalerna direkt efter nyåret 2010.

Efter flera samtal med min Farfar började jag inse att SMS nu ville utse mig till Förvaltare över deras motorsamling. Efter en par sömnlösa nätter så tog en ide form i mitt huvud. Jag har en stor ladugårdsbyggnad på gården, och där fanns lämpliga lokaler där jag kan bygga upp en marinmiljö som passar denna typ av utställning. Så jag och några vänner städade ur lokalerna och såg till att allt skulle få plats.

Nästa steg var att planera transporten av dessa drygt 50 motorer från Sjötorp och hem hit till Helgum. En resa på 150mil tur o retur.

Min trogna gamla Scania 111 från 1975 servades upp och ett fyraxligt släp hyrdes av ett åkeri i närheten.

Resan ner till Sjötorp gick väldigt bra. Min sambo Johanna följde tack o lov med som resesällskap.

Lastningen av alla motorer plus reservdelar i Sjötorp gick över förväntan bra. Men det kändes en ledsam stämning i luften när medlemmarna i SMS tvingades ta avsked från den samling som dom lagt så mycket tid och energi på att sammanställa. Samtidigt tror jag att alla var glada att samlingen behålls som den är utan o splittras allt för mycket. Dom 6 största motorerna har placerats i Lindköping samt Lysekil.

Medlemmarna i SMS äger ju fortfarande alla motorer, trots att dom nu ställs ut i ett nytt museum 75mil norrut.

På bilderna ser ni delar av samlingen. Allt är för nuvarande bara magasinerat. Lokalerna ska i vår målas upp och ett marint tema ska byggas upp. Mer bilder kommer sen jag fått ordning på utställningen!

 

Jag vill samtidigt passa på att tacka alla medlemmar i Sjötorps Motorsamling SMS för förtroendet att få förvalta och visa upp deras fina motorsamling här på mitt museum!!!

 

//Richard

 

 

 

Startsida | Traktorer | Entreprenadmaskiner | Lastbilar | Skogsmaskiner | Övriga maskiner | | Kördag | Köp & Sälj | Info | Bilder&Filmer | Länkar